Etykiety

21 stycznia 2011

Coś na ząb!!!

Za tydzień oficjalne rozpoczęcie sesji, choć moja tak naprawdę zaczęła się już w tamtym tygodniu. Nauki jest naprawdę sporo więc mało kto ma czas na przyrządzanie obiadków, więc pozostają kanapki, obiadki z knajpki i fast foody. Dziś chcę z wami podzielić się   przypisem na szybki i smaczny obiad.
A mianowicie na Makaron zapiekany ze szpinakiem
potrzebujemy:
1 opakowanie makaronu
1 opakowanie szpinaku mrożonego
 2 jajka
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
20 dag sera
zioła do smaku
2 łyżki masła
 Zdjęcie pochodzi ze strony:

http://studente.pl/artykuly/9095/Nie-na-zarty-student-w-kuchni-zapiekanka-ze-szpinakiem/
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.  
Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż wyjdzie nam jednolita masa, na koniec doprawiamy pieprzem i sola, ziołami i dodajemy śmietanę. Jajka ubić i połączyć z makaronem i połową startego sera. smarujemy żaroodporne naczynie i wkładamy do niego połowę makaronu, potem masę szpinakową i znowu makaron, na koniec posypujemy tartym serem. pieczemy w piekarniku ok 35 min przy temperaturze 180  °C. Smacznego!!!!         
P. S. Do makaronu można też dodać podsmażoną, chrupiącą szynkę.       





2 komentarze: