Szybko, tanio i do syta
Typowa studencka kuchnia powinna spełniać następujące wymagania być szybka, tania i do syta. – Bardzo lubię jajka, więc często przygotowuję potrawy z ich udziałem – mówi Adam student mieszkający w akademiku. – Robię jajka z makaronem, grzanki na słodko i słono oraz jajecznicę chłopską (przepis w tabelce).
Niektórzy jak Ania gotują tylko czasami - Zazwyczaj nie mam czasu na przygotowywanie posiłków więc często chodzę zjeść coś na mieście, a gdy mam wolną chwilkę, to przyrządzam pikantne paluszki z kurczaka lub risotto z warzywami –tłumaczy Ania Zawadzka studentka dziennikarstwa (przepis w tabelce).
Niektórzy jak Ania gotują tylko czasami - Zazwyczaj nie mam czasu na przygotowywanie posiłków więc często chodzę zjeść coś na mieście, a gdy mam wolną chwilkę, to przyrządzam pikantne paluszki z kurczaka lub risotto z warzywami –tłumaczy Ania Zawadzka studentka dziennikarstwa (przepis w tabelce).
- Moim popisowym daniem są spaghetti po studencku, robi się je bardzo szybko, są tanie i można nimi się porządnie najeść – mówi Natalia studentka Filologii Ukraińskiej (przepis w tabelce).
Tacy różni a wciąż tacy sami
Ukształtowany z czasem stereotyp o studencie nie zawsze mówi prawdę. Współcześni żacy zdecydowanie różnią od siebie, jedni często chodzą na obiady „gdzieś na miasto”, drudzy preferują posiłki przygotowane własnoręcznie, inni – zaś wolą fast foods i jedzenie z automatów, każdy sposób jest dobry, w końcu wszystkim chodzi tylko o jedno, o to by nie być głodnym.
Jajecznica chłopska
Podsmażamy na patelni wędlinę lub boczek, cebulę i/lub pomidor, na koniec dodajemy rozbite jajka (3 szt) i przyprawiamy do smaku. Cena za porcję ok 2 zł |
Spaghetti po studencku
Gotujemy makaron |
Sos: podsmażamy na patelni konserwę typu tyrolskiej i cebulę, dodajemy ketchup. |
Cena za porcję ok. 3 zł |
Pikantne paluszki
Kroimy pierś z kurczaka na paluszki grubości 2cm, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (jeśli ktoś lubi ziołami) |
Panierujemy w mące, jajku i płatkach śniadaniowych typu corn flakes (rozdrobnionych). |
Smażymy na głębokim tłuszczu i podajemy z frytkami i surówką. Cena za porcję ok. 4,5 zł |
Grzanki na słodko i słono
Chleb otaczamy w jajku doprawionym solą, pieprzem i ziołami (na słono) lub jajku doprawionym cukrem i cynamonem (na słodko) smażymy na patelni. Cena za porcję ok. 1,5 zł |
grzanki na słodko - chleb w jajku to tosty francuskie ;P
OdpowiedzUsuń