Etykiety

3 marca 2011

Kuchnia studencka Cz II


Szybko, tanio i do syta
Typowa studencka kuchnia powinna spełniać następujące wymagania być szybka, tania i do syta. – Bardzo lubię jajka, więc często przygotowuję potrawy z ich udziałem – mówi Adam student mieszkający w akademiku. – Robię  jajka z makaronem, grzanki na słodko i słono oraz jajecznicę chłopską (przepis w tabelce). 




Niektórzy jak Ania gotują tylko czasami - Zazwyczaj nie mam czasu na przygotowywanie posiłków więc często chodzę zjeść coś na mieście,  a gdy mam wolną chwilkę,  to przyrządzam pikantne paluszki z kurczaka  lub risotto z warzywami –tłumaczy Ania Zawadzka studentka dziennikarstwa (przepis w tabelce). 



- Moim popisowym daniem są spaghetti po studencku, robi się je bardzo szybko, są tanie i można nimi się porządnie najeść – mówi Natalia studentka Filologii Ukraińskiej (przepis w tabelce). 

Tacy różni a wciąż tacy sami
      Ukształtowany  z czasem stereotyp o studencie nie zawsze mówi prawdę. Współcześni żacy zdecydowanie różnią od siebie, jedni często chodzą na obiady „gdzieś na miasto”, drudzy preferują posiłki przygotowane własnoręcznie, inni – zaś wolą fast foods i jedzenie z automatów, każdy sposób jest dobry, w końcu  wszystkim chodzi  tylko o jedno, o to by nie być głodnym.

Jajecznica chłopska
Podsmażamy na patelni wędlinę lub boczek, cebulę i/lub pomidor, na koniec dodajemy  rozbite jajka (3 szt) i przyprawiamy do smaku. Cena za porcję ok 2 zł


Spaghetti po studencku
Gotujemy makaron
Sos: podsmażamy na patelni konserwę typu tyrolskiej i cebulę, dodajemy ketchup.
Cena za porcję ok. 3 zł

Pikantne paluszki

Kroimy pierś z kurczaka na paluszki grubości 2cm, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (jeśli ktoś lubi ziołami)
Panierujemy w mące, jajku i płatkach śniadaniowych typu corn flakes  (rozdrobnionych).
Smażymy na głębokim tłuszczu i podajemy z frytkami i surówką.  
Cena za porcję ok. 4,5 zł



Grzanki na słodko i słono

Chleb otaczamy w jajku doprawionym solą, pieprzem i ziołami (na słono) lub jajku doprawionym cukrem i cynamonem (na słodko) smażymy na patelni. 
Cena  za porcję ok. 1,5 zł


1 komentarz: